Διαδικτυακό Φεστιβάλ
 
EnglishenEnglish
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

ΕΣΤΙΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ: THE BEST OF O!PLA #5

Ενημέρωση: 07-09-2017 17:19

O!PLA 2017. Σχεδόν 5000 μέλη της κριτικής επιτροπής, 61 φεστιβάλ που λαμβάνουν χώρα ανάμεσα στη Βαλτική θάλασσα και τα βουνά Τάτρα, 121 ταινίες μικρού μήκους που χωρίζονται σε 9 διαγωνιστικές κατηγορίες. Οι αριθμοί αυτοί σκιαγραφούν εν συντομία τις ιδιαιτερότητες της πιο ξεχωριστής και μεγαλύτερης πολωνικής γιορτής ταινιών κινουμένων σχεδίων. Τώρα το O!PLA επιστρέφει με ένα νέο πρόγραμμα που παρασύρει τους θεατές από όλο τον κόσμο στο νέο και πιο καλό πολωνικό animation (O!PLA σημαίνει "Oh! Polish Animation"). Κατά παράδοση το πρόγραμμα οργανώνεται από τη «μεγαλύτερη κριτική επιτροπή στον κόσμο»: το Πολωνικό ακροατήριο. Εδώ και 5 χρόνια το O!PLA αναπτύσσεται με δύναμη, αλλά ένα πράγμα παραμένει σταθερό: η ανεξαρτησία και το πάθος, τα οποία στηρίζουν το O!PLA.

Αυτή τη χρονιά το O!PLA έχει δημιουργήσει δύο προγράμματα!

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1 (90')

 

01. PUSSY / Cipka, 8’ 22’’

Πολωνία 2016

Σκηνοθεσία: Renata Gąsiorowska

Παραγωγή: Film School in Lodz

 

Ένα νεαρό κορίτσι πέρασε το βράδυ μόνη στο σπίτι της, απολαμβάνοντας μερικές λιχουδιές, αλλά τίποτα δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιό της.

 

 

02. GYROS DANCE, 14’ 39’’

Πολωνία 2016

Σκηνοθεσία: Piotr Loc Hoang Ngoc

Παραγωγή: FUMI Studio

 

Σε μια μεγάλη πόλη με ήλιο, κάτω από μια στέγη, ζούνε μαζί δύο ποντίκια κι έχουν μια πολύ διαφορετική ζωή. Το σπίτι τους είναι επίσης το μέρος όπου εργάζονται, αλλά η δουλειά είναι βαρετή και σκληρή, οπότε η ποντικίνα ονειρεύεται να γίνει σταρ της τηλεόρασης.

 

 

03. SCHROEDINGER'S DOG / Pies Schroedingera, 8’ 51’’

Σκηνοθεσία: Natalia Krawczuk

Παραγωγή: Film School in Lodz

 

Η γάτα του Schrodinger είναι και ζωντανή και νεκρή. Μερικές φορές οι σχέσεις των ανθρώπων μοιάζουν με αυτή τα γάτα. Μια σύντομη ιστορία ενός ανδρόγυνου, του σκύλου και του καναπέ τους.

 

 

04. ECOLOGICAL ALLEGORY OR LEOKADIA AND ILDEFONS’ GLANCE BLACK / Alegoria Ekologiczna Czyli Leokadii i Ildefonsa Łyp Wstecz, 6’ 17’’

Πολωνία 2016

Σκηνοθεσία Tomasz Pawlak

 

Ο Ildefons είναι σχεδιαστής και μόλις έλαβε ένα αυξημένο χρηματικό ποσό για την τελευταία του εφεύρεση. Έτσι, αποφάσισε να το εκμεταλλευτεί και να κάνει ένα ταξίδι με τη γυναίκα του σε ένα απομακρυσμένο και ήσυχο μέρος. Δυστυχώς, το ταξίδι αυτό τους επιφύλασσε μια απογοήτευση…

 

 

05. MONUMENT, 2’ 30’’

Πολωνία 2016

Σκηνοθεσία: Marcin Giżycki

 

Η ταινία απεικονίζει τη μυστική ζωή των μνημειακών γλυπτών που σχεδίασε ο Jerzy Jarnuszkiewicz για το Σοβιετικό στρατιωτικό νεκροταφείο στη Βαρσοβία.

 

 

06. VIKING / Wiking, 1’ 53

Πολωνία 2015

Σκηνοθεσία: Wiktor Pietrzak

Παραγωγή: PJATK Warsaw

 

Μερικές φορές το ποτό προκαλεί πάρα πολύ τη φαντασία…

 

 

07. IMPOSSIBLE FIGURES AND OTHER STORIES II / Figury Niemożliwe I Inne Historie II, 15’

Πολωνία 2016

Σκηνοθεσία: Marta Pajek

Παραγωγή: Animoon

 

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας είναι μια γυναίκα που παραπατάει και πέφτει, ενώ τρέχει γύρω απ’ το σπίτι. Σηκώνεται μόνο για να ανακαλύψει ότι το σπίτι της έχει ασυνήθιστα χαρακτηριστικά. Είναι χτισμένο από παράδοξα, γεμάτο αυταπάτες και γεμάτο με σχέδια.

 

 

08. POINTING TO A MARVEL, 4’ 02’’

Πολωνία 2016

Σκηνοθεσία: Maciej Bączyk

Παραγωγή: Lotto

 

Ένα μυστηριώδες κινούμενο μουσικό βίντεο που μοιάζει με αστυνομική έρευνα…

 

 

09. THIS WAYWARD CARNALITY / Ta Niesforna Cielesność, 9’ 45’’

Πολωνία 2015

Σκηνοθεσία: Joanna Wójcik

Παραγωγή: Marek Serafiński Studio

 

Μια απελευθερωμένη γιαγιά επισκέπτεται τον εγγονό της και προσπαθεί να τον εισάγει στον κόσμο των σεξουαλικών σχέσεων με το δικό του σώμα.

 

 

10. BANQUET / Bankiet, 3’ 50’’

Πολωνία 2016

Σκηνοθεσία: Julia Orlik

Παραγωγή: Film School in Lodz

 

Ο πρωταγωνιστής βρίσκεται σε ένα επίσημο δείπνο και δεν νιώθει άνετα. Για να συμβαδίσει με τους υπόλοιπους αρχίζει να επαναλαμβάνει τις κινήσεις των υπόλοιπων καλεσμένων.

 

 

11. SHORTSEEING, 8’

Πολωνία 2017

Σκηνοθεσία: Jakub Romanowicz

Παραγωγή: Kaszalot Studio

 

Ποιος φοράει μάσκα και ζωγραφίζει κάθε μέρα τα κτίρια με ξύλινα πινέλα; Γιατί συνεχίζει να βγαίνει στους δρόμους, επαναλαμβάνοντας τα ίδια πράγματα στους υπόλοιπους τοίχους;

 

 

12. INK MEETS BLANK / Zdarzenie Plastyczne, 5’ 11’’

Πολωνία 2016

Σκηνοθεσία: Tymon Albrzykowski

Παραγωγή: FUMI Studio/ Film School in Lodz

 

Μια αφηρημένη ταινία κινουμένων σχεδίων για το νόημα της ύπαρξης. Πρόκειται για τη σταθερή πορεία της ανάπτυξης συνοδευόμενη από άλλες αλλαγές, διακυμάνσεις και αμφιβολίες.

 

 

13. SAUSAGE WITH FISH / Kiełbasa Z Rybą, 1’ 37’’

Πολωνία 2016

Σκηνοθεσία: Michał Sulej

Παραγωγή: UMCS Lublin

 

Μια απλή και αστεία ιστορία για το πώς ταιριάζει το λουκάνικο με το ψάρι…

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2 (89’)

 

01. LEAVEN / Zaczyn, 4’ 55’’

Σκηνοθεσία: Artur Hanaj

Παραγωγή: Film School in Lodz

 

Εάν θέλετε να φουσκώσει η ζύμη, ανακατέψτε το αλεύρι με τη ζύμη και το γάλα. Στη συνέχεια, βάλτε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για να αυξηθεί λιγάκι. Στο τέλος, ζυμώστε τη καλά, τοποθετείστε τη στο ταψί και βάλτε τη στο φούρνο. Να είστε προσεκτικοί για να μη ξεφουσκώσει η ζύμη.

 

 

02. THE WIZARD OF U.S. / Czarnoksiężnik Z Krainy U.S., 22’ 31’’

Πολωνία 2016

Σκηνοθεσία: Balbina Bruszewska

Παραγωγή: WJTeam

 

Ο Μάγος των Η.Π.Α είναι μία κοινωνική σάτιρα, ένα ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων για τα συναισθήματα, βασισμένο σε θέματα από το δημοφιλές αμερικάνικο μυθιστόρημα Ο Μάγος του Οζ’, με σκοπό να παρουσιάσει πώς πραγματοποιείται στο Λος Άντζελες το αμερικάνικο όνειρο. Χρησιμοποιώντας αληθινές συνεντεύξεις των κατοίκων του Λος Άντζελες, παρατηρεί την καθημερινότητά τους, τις συνήθειες και τη συμπεριφορά τους των τριών χρόνων που έζησαν στο Λος Άντζελες. O σκηνοθέτης με αυτό τον τρόπο, αποκαλύπτει τις συγκινήσεις και τους παραλογισμούς που κυβερνούν τον κόσμο των μεγάλων πονταρισμάτων και των ελεύθερων ονείρων, μέσα από τα μάτια ενός Ευρωπαίου μετανάστη.

 

 

03. FORSAKEN FOREST, 9’ 38’’

Πολωνία 2016

Σκηνοθεσία: Anna Beata Barańska

 

Όλη η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα σκοτεινό δάσος. Υπάρχει σκοτάδι, ταλαντευόμενα δέντρα, έντομα που βουίζουν. Η φύση αλλάζει αργά, με τον δικό της φυσικό ρυθμό. Παρατηρούμε τι μας προσφέρει η φύση: δέντρα, σύννεφα, έντομα, πουλιά, ήλιο, φεγγάρι, γρασίδι, λίγο γύρη, σκόνη, αλλά και κάτι περισσότερο. Το τοπίο γίνεται εξωπραγματικό, προκαλώντας ένα αίσθημα ανασφάλειας. Η φύση μετατρέπεται σε κάτι παράξενο και τρομακτικό κάνοντάς μας να αισθανόμαστε μόνοι…

 

 

04. DINO OR SOMETHING, 7’ 26’’

Πολωνία 2016

Σκηνοθεσία: Magdalena Pilecka

 

DINO ή κάτι τέτοιο, μια συλλογή από περιπέτειες γεμάτες παραλογισμό, μαύρο χιούμορ, μινιμαλισμό, παστέλ χρώματα και μικρούς χαρακτήρες που ονομάζονται dinki ’s.

 

 

05. MOON LANDING, 8’ 30’’

Πολωνία 2016

Σκηνοθεσία: Maciej Bednarek

 

«Η προσγείωση στο φεγγάρι» είναι η ιστορία της πρώτης προσγείωσης ενός ανθρώπου στη Σελήνη, στις 20 Ιουλίου 1969. Είναι ένα αφιέρωμα σε όλους όσους κάνουν την προσγείωση στον Ασημένιο Πλανήτη, και γι’ αυτούς που η κατάκτησή του παύει να αποτελεί όνειρο.

 

 

06. FREEDOM, 00’ 43’’

Πολωνία 2016

Σκηνοθεσία: Mikołaj Janiw

Παραγωγή: PJATK Warsaw

 

Μια μικρή ιστορία για την ελευθερία…

 

 

07. BLACK / Czerń, 14’

Πολωνία 2016

Σκηνοθεσία: Tomasz Popakul

Παραγωγή: JAPIK

 

Ένα ζευγάρι αστροναύτες είναι παγιδευμένοι σε έναν διαστημικό σταθμό, ενώ στη Γη έχει ξεσπάσει πυρηνικός πολέμος. Έχουν χάσει την επαφή με τη Γη και όλες οι απόπειρες επικοινωνίας με τη βάση τους ή με οτιδήποτε άλλο, αποτυγχάνουν. Το μόνο που μπορούν να κάνουν τώρα, είναι να παρακολουθήσουν τις πυρηνικές εκρήξεις στην επιφάνεια της Γης και να προσπαθήσουν να επιβιώσουν κάπως μαζί…

 

 

08. BLACK VOLGA / Czarna Wołga, 3’ 58’’

Πολωνία 2016

Σκηνοθεσία: Marta Wiktorowicz

Παραγωγή: Artistic University in Poznan

 

Κατά τη διάρκεια των ασπρόμαυρων ημερών, μια ομάδα γειτόνων κάνουν μία συζήτηση που οδηγεί στην απάντηση ενός τρομακτικού μυστηρίου για το αγνοούμενο παιδί. Η συζήτηση ξεφεύγει από τον έλεγχο και ο κόσμος γύρω από τους χαρακτήρες εξελίσσεται συνεχώς. Η ιστορία εξελίσσεται και ανά δευτερόλεπτο γίνεται ολοένα πιο σουρεαλιστική και γελοία. Η ταινία διερευνά την ανθρώπινη ανάγκη για κουτσομπολιό, ενώ προκαλεί την εξάρτηση από τα στερεότυπα που μας περιβάλλουν παντού.

 

 

09. FOREIGN BODY / Ciało Obce, 7’

Πολωνία 2016

Σκηνοθεσία: Marta Magnuska

Παραγωγή: Film School in Lodz

 

Ένα ξένο σώμα ζει τη δική του ζωή. Δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό, είναι πάντα μαζί σας και το χρειάζεστε. Φροντίστε αυτό το παράξενο κομμάτι σας, μην προσπαθήσετε να ξυρίσετε τη μακρόστενη γούνα του. Αυτή είναι μια ιστορία για κάτι που θεωρείται αρχικά περίεργο, αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι είναι το αγαπημένο μας πράγμα. Πρόκειται για τη μετατροπή του εσωτερικού και εξωτερικού κόσμου.

 

 

10. BIOTOP, 00’ 51’’

Πολωνία 2016

Σκηνοθεσία: Jolanta Bańkowska

Παραγωγή: Fine Art Academy in Warsaw

 

Μια μικρή ιστορία για τη σχέση μεταξύ των ανθρώπων και του φυσικού περιβάλλοντος…

 

 

11. TRACES OF EPHEMERAL / Ślady Ulotne, 7’ 49’’

Πολωνία 2016

Σκηνοθεσία: Agnieszka Waszczeniuk

Παραγωγή: Artistic University in Poznan

 

Η ταινία αναφέρεται στην ιστορία ενός ανθρώπου και τη σχέση του με τη φύση, της οποίας είμαστε μέρος, αι που έχει την ικανότητα να ανανεώνεται, να πεθαίνει και να επιστρέφει στη ζωή. Η τεχνητή ατμόσφαιρα και ο συνεχής άνεμος μπορούν να καταστρέψουν να πάντα αλλά παράλληλα δίνουν την ελπίδα για τη γέννηση κάτι καινούριου. Γεννιέται έτσι το ερώτημα, παρακολουθούμε τη στιγμή ακριβώς πριν από την αφύπνιση του κύριου χαρακτήρα ή τη στιγμή της κατάρρευσης στον βαθύτερο ύπνο χωρίς επιστροφή;

 

 

12. FOURTH / Czwarty, 1’ 30’’

Πολωνία 2016

Σκηνοθεσία: Agnieszka Janik

Παραγωγή: UMCS Lublin

 

Μια σύντομη ιστορία για έναν αγρότη, μια αλεπού και ένα κοτόπουλο…


Γλώσσα συνημμένου: Αγγλικά Τύπος: Αρχείο PDF FOCUS ON POLAND: THE BEST OF O!PLA #5 - Part 1
Ενημέρωση: 07-09-2017 17:19 - Μέγεθος: 879.79 KB
Γλώσσα συνημμένου: Αγγλικά Τύπος: Αρχείο PDF FOCUS ON POLAND: THE BEST OF O!PLA #5 - Part 2
Ενημέρωση: 07-09-2017 17:19 - Μέγεθος: 949.53 KB

Επιστροφή